fb  insta

Κύηση μετά τα 40

Κύηση μετά τα 40
Ο Δρ. Θεόδωρος Λιακάκος είναι Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος - Μαστολόγος και κατέχει τη θέση Διευθυντή Γυναικολογική Κλινική Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και του Επιμελητή στη Γυναικολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Φοίτησε και έλαβε τη διδακτορική του διατριβή στη Μαιευτική Γυναικολογία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε και εργάστηκε ως Επιμελητής στην Πανεπιστημιακή Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Βρυξελλών στο Βέλγιο (ULB).

O αριθμός των γυναικών που αποκτούν παιδί μετά τα 40, έχει γίνει 30 φορές μεγαλύτερος τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι συνήθως γυναίκες που έδωσαν προτεραιότητα στην καριέρα τους και ανέβαλαν την απόκτηση παιδιών για αργότερα. Ορισμένες φορές είναι και γυναίκες που ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους, έχοντας ήδη μεγάλα παιδιά αλλά θέλουν να αποκτήσουν ένα μωρό.

Ορισμένες φορές νοιώθετε λίγο περισσότερο κουρασμένη. Όμως αυτό δεν είναι ο κανόνας, γιατί μεταξύ των γυναικών υπάρχουν τεράστιες διαφορές, ανάλογα με το αν κάποια έχει βοήθεια ή όχι κι αν έχει ήδη παιδιά. Όσον αφορά τους κινδύνους επιπλοκών, είναι βέβαια συχνότεροι σε αυτήν την ηλικία αλλά παραμένουν γενικώς λίγοι.

Πάνω από τα 40, αν επιθυμείτε να αποκτήσετε μωρό, να γνωρίζετε ότι θα είναι πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος και ότι κινδυνεύετε περισσότερο να εμφανίσετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φυσικά η εγκυμοσύνη δεν είναι ανέφικτη. Χάρη στην ηλικία σας και την πείρα της ζωής είστε περισσότερο υπεύθυνη και μπορείτε να αποδεχθείτε ενδεχομένως κάποιους περιορισμούς και συγκεκριμένες θεραπείες.

Από την ηλικία των 37 ετών, η γονιμότητα πέφτει σημαντικά και η παραγωγή ωαρίων μειώνεται κατά το ήμισυ. Οι ορμονικοί δείκτες επηρεάζονται και υπάρχει πιθανότητα η μήτρα να εμφανίσει ινομυώματα ή πολύποδες. Μετά τα 40, τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο αφού οι πιθανότερες εγκυμοσύνης μειώνονται σημαντικά. Οι ωορρηξίες είναι αραιότερες και λιγότερο καλής ποιότητας.

Πριν να μείνετε έγκυος, υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής σταματώντας το κάπνισμα (το οποίο προκαλεί και μείωση της γονιμότητας).

Κάντε συχνά έρωτα με τον σύντροφό σας αλλά χωρίς άγχος γιατί το άγχος φαίνεται ότι μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Αν μετά από περίπου έξι μήνες δεν έχει προκύψει κύηση, τότε επισκεφτείτε τον γυναικολόγο. Θα σας γράψει ένα πλήρη έλεγχο υπογονιμότητας για εσάς και το σύντροφό σας και θα εξετάσει το ενδεχόμενο θεραπείας.

Γιατί είναι δυσκολότερο να μείνει έγκυος σε αυτήν την ηλικία;

Διότι στη γυναίκα οι διαταραχές της ωορρηξίας αποτελούν μέρος των συχνότερων αιτιών στειρότητας. Στην ηλικία των 40 ετών, πολύ συχνά, δεν γίνεται ωορρηξία ή γίνεται δύσκολα. Εσείς μπορεί να αισθάνεστε νέα και σε μεγάλη φόρμα, αλλά και οι ωοθήκες σας όχι! Η πιθανότητα σύλληψης σε μια γυναίκα είναι 25% ανά κύκλο στην ηλικία των 25 ετών, 12% στην ηλικία των 35 ετών και 6% στην ηλικία των 40 ετών.

Πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό πριν ξεκινήσουμε μια κύηση στα σαράντα;

Είναι προτιμότερο. Το να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προληπτικά επιτρέπει πολύ απλά να γίνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης της υγείας σας. Αν έχετε διαβήτη (ή υπέρταση), αυτός ο συνολικός έλεγχος θα σας βοηθήσει να τον σταθεροποιήσετε πριν ξεκινήσετε μια εγκυμοσύνη. Και αν είχατε ήδη επιπλοκές κατά τη διάρκεια προηγούμενης κύησης όπως ένας πρόωρος τοκετός, η συνολική αξιολόγηση της υγείας σας μπορεί να βρει λύσεις ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων προβλημάτων.

Η αμνιοπαρακέντηση προτείνεται συστηματικά;

Δεν θα έπρεπε να προτείνεται συστηματικά, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αποβολών που συνδέονται με αυτήν την εξέταση. Για τον προληπτικό έλεγχο τρισωμίας 21, υπάρχουν δύο άλλες εξετάσεις: η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου και των ορμονικών δεικτών στο υπερηχογράφημα του πρώτου τριμήνου. Συνδυαζόμενα με την ηλικία της μέλλουσας μητέρας, τα αποτελέσματα αξιολογούν τον κίνδυνο. Αν είναι σημαντικός, θα προταθεί αμνιοπαρακέντηση.

Συνεργασίες

Συνεργασίες

Copyright 2013 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΑΚΑΚΟΣ MD, PhD
Μαιευτήρας Γυναικολόγος - Χειρουργός Μαστού
κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions