fb  insta

Ερυθρά στην εγκυμοσύνη

Ερυθρά στην εγκυμοσύνη
Ο Δρ. Θεόδωρος Λιακάκος είναι Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος - Μαστολόγος και κατέχει τη θέση Διευθυντή Γυναικολογική Κλινική Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και του Επιμελητή στη Γυναικολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Φοίτησε και έλαβε τη διδακτορική του διατριβή στη Μαιευτική Γυναικολογία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε και εργάστηκε ως Επιμελητής στην Πανεπιστημιακή Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Βρυξελλών στο Βέλγιο (ULB).

Το 10 % των νέων γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία δεν έχουν ανοσοποιηθεί κατά της ερυθράς. Ωστόσο, αυτή η νόσος είναι επικίνδυνη για το έμβρυο, ιδιαίτερα αν επέλθει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Για αυτό κατά την πρώτη επίσκεψη της εγκύου στον μαιευτήρα-γυναικολόγο είναι υποχρεωτική η ορολογική εξέταση της νόσου.

Το 2001 καταγράφηκαν σχεδόν 40 νέες περιπτώσεις ερυθράς σε εγκύους και πάνω από 20 το 2002: αυτός είναι ο ανησυχητικός απολογισμός αυτών των δύο τελευταίων ετών στη Γαλλία. Ωστόσο όμως, για αυτή τη νόσο, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το έμβρυο, υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο. Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση και τα μέσα για την αποφυγή των κινδύνων.

Η ερυθρά είναι συνώνυμη του παρελθόντος. Είναι φυσικό, γιατί έχει πρακτικά εξαλειφθεί, χάρη στον συστηματικό εμβολιασμό των παιδιών. Στην ουσία η λοίμωξη αντιπροσωπεύει κίνδυνο κυρίως για το έμβρυο, κατά τη διάρκεια της κύησης. Άρα δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί και παραμένει απειλή για τις μέλλουσες μητέρες. Σύμφωνα με τις εκθέσεις που δημοσιεύονται σε περιοδικό του, το 2001 ανιχνεύτηκαν 38 περιπτώσεις ερυθράς σε εγκύους και το 2004, 21. Το 2001, η λοίμωξη προκάλεσε 6 γεννήσεις βρεφών που έπασχαν είχαν συγγενείς δυσπλασίες, 2 αυτόματες αποβολές και 8 διακοπές κύησης. Το 2002, καταγράφηκε περιστατικό γέννησης βρέφους που έπασχε από δυσπλασία ενώ έγιναν 11 διακοπές κύησης.

Τι είναι η ερυθρά;

Η ερυθρά είναι νόσος που προκαλείται από ιό ο οποίος κατά γενικό κανόνα προσβάλλει τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 9 ετών. Η μετάδοση γίνεται από την αναπνευστική οδό ή στις εγκύους, από τον πλακούντα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση και είναι σχετικά ανώδυνα: μέτριος πυρετός, μυϊκοί πόνοι, διογκωμένοι λεμφαδένες και ορισμένες φορές κόκκινα στίγματα στο πρόσωπο και το άνω μέρος του σώματος τα οποία μετά από λίγες ημέρες εξαφανίζονται. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από την παρουσία ειδικών αντισωμάτων στο αίμα. Η θεραπεία περιορίζεται στα αντιπυρετικά φάρμακα, αναμένοντας την αυτόματη ίαση. Όμως ο κυριότερος κίνδυνος παραμένει η μόλυνση κατά τη διάρκεια της κύησης. Πράγματι, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί, κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες. Η νόσος μπορεί τότε να συνεπάγεται αυτόματες αποβολές και σοβαρές δυσπλασίες.

Η συχνότητα των λοιμώξεων ερυθράς κατά τη διάρκεια της κύησης είναι 1 με 4 στις 10000 γεννήσεις. Αυτή η παθολογία θα μπορούσε να αποφευχθεί εύκολα με τον εμβολιασμό κάθε οροαρνητικής γυναίκας πριν ή μετά από την εγκυμοσύνη. Συνολικά, το 90% των γυναικών είναι ανοσοποιημένες κατά της ερυθράς, είτε γιατί είχαν νοσήσει στο παρελθόν, είτε γιατί είχαν εμβολιαστεί. Όμως το 10% των εγκύων γυναικών δεν είναι ανοσοποιημένες και η πρωτομόλυνση από ερυθρά είναι επικίνδυνη για το έμβρυο. Η ερυθρά ενέχει τον κίνδυνο εμβρυικών δυσπλασιών των οποίων η σοβαρότητα και η συχνότητα εξαρτώνται από το χρονικό σημείο της κύησης κατά το οποίο η έγκυος προσβλήθηκε από τη νόσο: το μέγιστο της σοβαρότητας τοποθετείται μεταξύ της 8ης και της 11ης εβδομάδας, με βλάβες που δημιουργούνται στην καρδιά, στους οφθαλμούς (κυρίωςκαταρράκτης), στο εσωτερικό του ωτός και στον εγκέφαλε ( μικροκεφαλία). Μετά την 12η εβδομάδα, δεν σημειώνεται προσβολή του εμβρύου παρά μόνο στο 35% των περιπτώσεων και στην ουσία είναι ακουστικής φύσης: κώφωση με κωφαλαλία. Μετά την 16η εβδομάδα, ο ιός της ερυθράς μπορεί να επιφέρει καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης, με προσβολή των κοιλιακών οργάνων αλλά όχι με ανωμαλίες. Πέραν της 18ης εβδομάδας, οι κίνδυνοι δυσπλασίας είναι σχεδόν μηδαμινοί.

Η ερυθρά εκδηλώνεται με ελαφρό πόνο στο λαιμό ο οποίος ακολουθείται από εμφάνιση εξανθημάτων λίγο πολύ εμφανών . Ο προληπτικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για κάθε έγκυο κατά τον προγεννητικό έλεγχο. Αυτή η ανάλυση αίματος, θα δείξει αν είστε προστατευμένη από την ερυθρά (ύπαρξη θετικών αντισωμάτων). Κατά την εξέταση μετρώνται ορισμένα αντισώματα: τα IgG που επιτρέπουν να δούμε αν υπάρχει ανοσοποίηση η οποία συνδέεται με παλαιά λοίμωξη ή με εμβολιασμό, και τα IgM αν υπήρξε πρόσφατη λοίμωξη. Κατά γενικό κανόνα γίνεται και δεύτερη ορολογική εξέταση ένα μήνα αργότερα για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη των αντισωμάτων. Αν οι τιμές των IgG παραμένουν αμετάβλητες ή είναι πολύ κοντά, τότε αυτό σημαίνει ότι είστε ανοσοποιημένη.

Συνεργασίες

Συνεργασίες

Copyright 2013 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΑΚΑΚΟΣ MD, PhD
Μαιευτήρας Γυναικολόγος - Χειρουργός Μαστού
κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions